Buca Tarihi - Bucaspor - Bucaspor haber - Buca spor Haberleri

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

21/04/2016

demo-image

Buca Tarihi

Responsive Ads Here

Buca


Buca’da antik çağdan bu yana yerleşim yeri  olduğu bilinmektedir. 1868 yılında Buca'da antik döneme ait büyük bir kadın büstü ortaya çıkarılmıştır. Bu büst halen Londra’da ki İngiliz Müzesi’nde sergilenmektedir. Buca MÖ.130’lara dayanan tarihi, birçok uygarlığa tanıklığı ile bir kültür ve tarih beldesidir. Zengin doğasını ve kültür zenginliğini, nüfus artışına ve günümüz yaşam biçiminin ortaya çıkardığı tüm etkenlere karşı koruyabilmiştir ve hala korumaya devam etmektedir. Bu nedenle, bugün Buca’da geçmişten günümüze kadar gelen bir tarihi görüntü sergilenmektedir. Buca’da yaşam, her şeyden önce zengin bir tarih, kültür ve doğa mirası ile iç içe bir yaşam olarak nitelendirilmektedir. Buca, tarihsel geçmişi ile bünyesinde çok önemli ve günümüzde de yaşayan eserler barındırmaktadır. İlçede yerli nüfus nadiren bulunur çünkü nüfusun neredeyse bütün kısmını Yunan, Boşnak, Arnavut ve Bulgar göçmenleri oluşturmaktadır.



TARİHİ


1820069İznik Devleti Kralı İoyanis'in 1235 yılında Kohi ve Kral Yolu yakınında bir yerleşim alanından bahsetmiştir ve bahsettiği yerde Buca olarak bilinmektedir. Kohi adının daha sonra Gonia, Bugia ve Buca’ya dönüştüğü yönünde bilgiler vardır. Bizanslılar döneminde ise bugünkü yerleşim yerinde Vuza isimli bir toprak sahibinin yaşadığı, yerleşim yeri isminin değişerek zamanla ismi Buca olmuştur. Ayrıca İtalyancada BUCA kelimesi çukur anlamına gelmektedir Buca'nın çukurda kalışı ismin buradan geldiğini kuvvetlendirmektedir.

Buca adı ilk kez 1688 yılında Fransız Konsolosluğu'nun kayıtlarında görülmüştür. Bu yılda bir deprem olmuş ve Fransız Konsolosluğu Buca'ya taşınmıştır. M.Ö 1102'de Eolyalıların şehri almalarına kadar yerli halkın oldukça rahat bir hayat yaşadığı tahmin edilmektedir. MÖ 727 yılına kadar İyonlarla çekişen Eolyalılar, bu tarihten sonra şehri İyonlara bırakmıştır. Bir süre sonra güçlenen Lidyalılar, MÖ 628 yılında İzmir'i almıştır. Bu tarihlerde İzmir şehri dağılmış, halk civarda bulunan küçük yerleşim alanlarına göçmeye başlamıştır. Bu değişim, bugün gördüğümüz İzmir dolaylarındaki birçok yerleşim alanının ilk temellerini atmıştır. Bu yerleşim alanları arasında Buca'da vardır.
1965081fulyailkim_buca__irinyer_foto__9_

Buca ve Kangölü çevresinde Bizans Haçı kabartmaları bulunan sütun başlıkları, antik “ARTEMİS MABEDİ”ne ait olduğu sanılan mermer yer döşemeleri, Forbes Köşkü çevresinde Bizans sikkeleri, Gürçeşme (Kançeşme) yolu üzerinde Roma Kalesi kalıntıları da antik çağda bu yörede gelişmiş toplumların yaşadığını ortaya koymaktadır. İyon saldırısın da  Buca’ya yönelen halk, Dereköy, Kangölü ve Kozağacı yörelerine yerleşmiştir. Yakın tarihimizde Buca’nın bir Rum köyü olduğu, aynı dönemde Rumlar, Yahudiler ve Türklerin bir arada yaşadığı, Avrupalı işadamları ile ailelerinin de Buca’da yaşadıkları, bunun beldenin gelişme ve zenginleşmesinde önemli bir etken olduğu bilinmektedir.

Buca, Rumlar, Yahudiler ve Türklerin bir arada yaşadığı, İngiliz, Fransız, İtalyan ve Hollanda şirketleri ile daha çok ticari ve sanayisel ilişkiler çerçevesinde oluşan Levanten Grubu’nun sayfiye yeri olarak yerleştiği bir belde özelliğini yakınçağ öncesinde taşımaya başlamıştır.

forbes1Buca MÖ 130'lara uzanan tarihi, birçok uygarlığa tanıklığı ile bir kültür ve tarih ilçesidir. Zengin doğa ve kültür mirasını, nüfus artışına ve günümüz yaşam biçiminin ortaya çıkardığı tüm etkenlere karşı koruyabilmiştir. Bu nedenle bugün Buca’da geçmişten günümüze kadar gelen bir tarihi görüntü sergilenmektedir. Buca’da yaşam, her şeyden önce zengin bir tarih, kültür ve doğa mirası ile iç içe bir yaşam olarak nitelendirilmektedir. Buca, tarihsel geçmişi ile bünyesinde çok önemli ve günümüzde de yaşayan eserler barınağıdır. George King Forbes, Gout, Prenses Borghese, Kont Dr.Aliberti, De Jongh, Dimostanis Baltacı Malikaneleri, tarihi İngiliz Protestan Kilisesi, Su Kemerleri, Buca’da yaşamış ve ölmüş birçok ünlü ailelerin mezarları, dar sokakları ve bugün bile birçok mimara ilham kaynağı olan Rum Evleri, ilçeye gelenlerin ilgisini çeken yapıtlardır.
MTA0ODAyOD-izmir-bucada-eski-binalarda-dairelerin-metrekaresi-900-lira
9 Eylül 1922'de İzmir dolayısıyla Buca, Yunanlardan geri alınınca buradaki Rumlar bölgeyi terk etmiştir. 1922 yılına kadar Buca’nın nüfusu genellikle İngiliz, Rum ve Hollandalılardan oluşmakta idi. Buca, Cumhuriyetin ilanından sonra (29 Ekim 1923 - Türkiye'de cumhuriyetin ilanı) çok hızlı bir gelişme göstermiş ve bu dönemde göçmen kitlelerin ilçede yerleşimi devam etmiştir. Buca, 4 temmuz 1887 yılında yürürlüğe giren 3392 sayılı yasa ile ilçe olmuştur. Buca, İzmir'in en kalabalık ilçelerindendir.

Bu konu ile alakalı Buca'daki Tarihi Yerler adlı yazımı okumanızı öneriyorum

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Bottom Ad

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *